Forældre fik virtuelt kig ind i mobbekulturen

KAMPAGNE. I fredags lancerede Børns Vilkår en antimobbekampagne på Kastrupgårdskolen, hvor forældre via virtuel reality stod ansigt til ansigt med ubehagelig mobbekultur. Kampagnen vil rette skolers og forældres fokus på mobning.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

KASTRUP: Matthias skal fremlægge en opgave for resten af klassen, og skal have opgaven fra sin laptop op på en større skærm. Men en klassekammerat har sørget for, at det første billede, der bliver vist, er et billede af Matthias og hans far, hvor klassekammeraten har snapchat’et noget ulækkert brunt stads rundt om begges mund.

Da billedet kommer op på storskærmen, griner alle, bortset fra Matthias. Mens timen fortsætter, bliver billedet delt mellem alle i klassen, og de sender det til Matthias med beskeder som: ’Familien Lort’, ’Du er så klam’, ’Shit du er så nasty’, ’Du har ingen venner’.

Episoden kommer fra en fiktiv lille video, som er en del af Børns Vilkårs og TrygFondens nye antimobbekampagne #DeVoksnesAnsvar, som blev lanceret i fredags på Skolernes Trivselsdag, fortæller Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

Lanceringen skete på Kastrupgårdsskolen, hvor forældre blev præsenteret for videoen iført virtual reality-briller, så de selv følte sig tæt på mobbesituationen.

Halvdelen mobbet

Hver 7. forælder med børn i alderen 10-15 år har oplevet, at deres barn ’ofte’ eller ’en gang imellem’ er blevet mobbet i skolen. Bare halvdelen af alle forældre svarer, at deres børn aldrig er blevet mobbet. Samtidig angiver hver 4. forælder, at mobning ikke har været et tema på forældremøder.

Det viser en ny undersøgelse fra Gallup lavet for Børns Vilkår og TrygFonden som optakt til kampagnen. Målet er at rette skoler og forældres fokus på at forebygge mobning.

»Undersøgelsen bekræfter det, vi allerede ved fra blandt andet BørneTelefonen: Alt for mange børn i Danmark udsættes for mobning. For den enkelte kan mobning have store konsekvenser både nu og her, og på sigt påvirker det også hele klassen, hvis der ikke bliver taget hånd om problemerne,« udtaler vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen.

Skole og forældres rolle

Mobning opstår ikke på grund af enkelte børn, fortæller Børns Vilkår videre. Børn er ikke onde. Mobning opstår i usunde fællesskaber.

Skolen og forældrene spiller en afgørende rolle for at forebygge og stoppe mobning, og videofilm med små dilemmaer og mobbesituationer kan sammen med et interaktivt dialogredskab, skræddersyet til et forældremøde, gøre at forældre aktivt kaninvolvere sig i kampen mod mobning.

»Gennem små film med dilemmaer kan man på forældremødet få talt om, hvordan man for eksempel tackler udelukkelser på de sociale medier og hårdt sprog blandt børnene. Mobning gør ondt på hele klassen og skader fællesskabet og indlæringen, og når alt kommer til alt er den bedste kur mod mobning god trivsel i klassen.

Vi håber derfor, at de konkrete redskaber kan være med til at styrke samarbejdet mellem skole og forældre, så vi kan komme mobning til livs,« siger Helle Tilburg Johnsen i pressemeddelelsen.

Fakta – undersøgelse om mobning
KANTAR Gallup har 17. – 29. januar 2018 foretaget webinterview med 682 repræsentativt udvalgte forældre til 10-15 årige børn landet over.
Forældrene bliver spurgt, om de oplever, at deres barn er eller har været udsat for mobning. 2 procent svarer ”Ja, det sker ofte”, 12 procent: ”Ja, det er sket nogle gange”, 33 procent: ”Ja, det er sket sjældent”, 50 procent at det aldrig er sket, og 2 procent: ”Ved ikke”.
En fjerdedel svarer, at trivsel og mobning ikke har været et tema på et forældremøde.
Ifølge Undervisningsministeriets trivselsmåling fra skoleåret 2016/2017 angav gennemsnitligt 8,3 procent af elever i 4.-9. klasse, at de ’meget tit’, ’tit’ eller ’engang i mellem’ oplever at blive mobbet.
I 2017 var der 2.116 henvendelser til BørneTelefonen hos Børns Vilkår om mobning. På BørneTelefonen ses en tæt sammenhæng mellem mobning, ensomhed, selvskade og selvmordstanker.

Kilde: Børns Vilkår

- læs flere artikler > artikel oversigt...